2100’e Kadar Grönland Son 12.000 Yılın En Yüksek Buzul Kaybını Yaşayacak




2100’e Kadar Grönland Son 12.000 Yılın En Yüksek Buzul Kaybını Yaşayacak


Mevcut kayıp hızı şimdiden 12.000 yıl önceki sıcak dönemdeki hızı yakalamış durumda. Görnlandaki buzul tabakası son bin yılda defalarca ilerleyip geriledi. Fakat son
 çalışmalar kayıp hızının son 12.000 yılın en yüksek oranına ulaştığını göstermekte.


 
Bilim insanlarının Nature dergisindeki 1 Ekim tarihli raporuna göre Grönland 2100’e kadar son 12.000 yılda kaybettiğinden çok daha fazla buz kaybedecek.

1990’dan beri Grönland hep artan bir oranla buzul kaybetmeye devam ediyor. Adadaki buzul kaybı her yıl dünya deniz seviyelerini yaklaşık 0,7 milimetre yükseltiyor. Peki, bu hızlı buzul kaybı, 3000 yıl süren sıcak dönemlerle de karşılaştırıldığında nasıl bir tablo çıkıyor?



New York’taki Buffalo Üniversitesi’nden buzul jeolojisti Jason Briner ve meslekraşları 11.700 yıl önceki holosen evrenin başından 2100’e kadar olan yaklaşık 12.000 yıllık buz değişim çizelgesi hazırladılar. Araştırmacılar buzul kayalıkları ile işaretlenmiş buz tabakaları boyutlarının gözleriyle iklim ve buzul fiziği simülasyonunu birleştirdiler.


 
Bu kayalıklar tarihi buzul düzlüklerinin sınırlarının bir işareti. Ada genelinde sıcaklık ve yağışta mekânsal değişimleri de içeren yeniden ayarlanmış iklim simülasyonları, geçmişe yönelik olan sıcaklık değişimlerini yeniden oluşturulmasına katkı sağladı.

Ekibin tahminlerine göre 10.000 ile 7.000 yıl önce gerçekleşen sıcak dönemde Grönland her yüzyıl buzullarının yaklaşık 6.000 milyar metrik tonunu kaybetti. Buna rağmen bu oranlar son 20 yılda gerçekleşen kayıp hızıyla neredeyse aynı, yüzyılda yaklaşık 6.100 milyar metrik ton.




 
 

Uzmanlar önümüzdeki yüzyılda bu hızın daha da artacağını belirtiyor. Gelecekteki sera gazı salınımı bu oran için hayati bir öneme sahip. Düşük oranlı sera gazı salınımlı bir senaryoda yüzyılda yaklaşık 8.800 milyar metrik ton olan bu hızın, yüksek salınımlı bir senaryoda 35.900 milyar metrik tona kadar çıkabileceğini ön görüyorlar.

Briner; Düşük salınımın bu kaybı yavaşlatabileceğini ancak insanlar ne yaparsa yapsın, buzullar tarihinin en büyük kaybını yaşayacağını iletiyor

Tarih,Tarihi Olaylar,İlginç Bilgiler, Faydalı Bilgiler, bayramcigerli.blogspot.com,Bilmeniz Gerekenler, Bayram Cigerli,

Previous
Next Post »
Thanks for your comment