Ispanaklı Gül Böreği

Pazartesi günü aşçılık heveslerime yenik düşüp :P ilk kez börek yapmayı denedim. Aslında çok basit bir börek. Kolay malzemelerle yapılıyor. Kısa kesip hemen anlatmaya başlıyorum.



Malzemeler:

Yarım kilo yufka (Ben ölçüyü bilmediğimden 1 kg aldım)
1 kilo ıspanak
10 TL lik kıyma (ben hiç ölçüyle çalışmam ki :D Göz kararı diyelim biz)
2 adet orta boy kuru soğan
Tuz ve arzuya göre baharatlar
4 yumurtanın sarısı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üst süsü için susam yada çörek otu

Yapılışı:

İç Harcın Yapılışı:
* Ispanakları bol suyla yıkayıp doğruyoruz
* Kıymayı tavaya alıp az sıvı yağla kavurmaya başlıyoruz.
* Kıymaların rengi değişince küp şeklinde doğradığımız kuru soğanlarımızı ilave ediyoruz.
* Kıymalar ve soğanlar iyice kavrulunca ıspanaklarımızı eklemeye başlıyoruz.
* Ispanakların rengi değiştiğinde tuz ve baharatlarımızı ekleyip 5 dk daha kavurup ateşten alıyoruz.

***

* Yufkalarımızı önce ortadan ikiye, sonra yarım ay şeklinde olan parçaları da yine ikiye kesiyoruz.
* Arzu edenler yufka parçalarının içine sıvı yağ sürebilirler. Daha çıtır oluyor. Ben sürmedim. 
* Yufkaların geniş kısmına iç malzemelerimizi koyup rulo şeklinde sarıyoruz. Aynen sigara böreği gibi.
* Rulo haline gelen yufkamızı bir ucundan iç kısma gelecek şekilde sarıyoruz. Gül şekli veriyoruz yani.
* Sıvı yağla yağladığımız tepsiye gül parçalarını diziyoruz.
* 4 yumurtanın sarısını böreklerin üzerine sürüp, üstlerini arzunuza göre çörek otu veya susamla süsleyebilirsiniz. (ben haşhaş ile süsledim)
* Önceden ısıtılmış fırında böreklerinizin üzeri kızarana kadar pişirin. Süre vermiyorum. Çünkü iç malzemeniz zaten pişmiş olduğundan, pişirme süreniz böreğin üst ve alt kısımları kızarana kadar diyeceğim.

Ben böreği ıspanakla yaptığım için biraz vakit aldı. Ama istediğiniz malzemelerle yapabileceğiniz can simidi bir börek. Bu aralar aşçılık ruhum kabardı. Yeni tariflerle dönebilirim :D
Previous
Next Post »
Thanks for your comment