Red Sonya Kızıl İlahe'nin Destanı



Red Sonya Kızıl İlahe'nin Destanı
Bu kitap ilk olarak İspanyolca olarak Planeta Comics tarafından yayınlandı. Kızıl Tanrıça'nın Destanı adlı bu kitap İngilizce yayınlandıktan sonra şimdi de Türkçe.

 Bu orijinal kitap efsanevi Conan çizgiromanının efsanevi yazarı Roy Thomas ve Türk okurların korku çizgiromanlarından tanıdığı ince işçliği, harika çinisi ve zarif figürleriyle Estaban Maroto'nun ortak eseri. Bu iki efsane yıllar sonra bu hikaye için tekrar bir araya geldiler. Bu iki sanatçı kırk yıl önce de birlikte birlikte bir Red Sonya macerası çizmişlerdi, Frank Thorn'u saymaz isek en etkileyici Red Sonya çizimi Maroto'nun Red Sonyasıydı.


Kitap eskilerin daha çok seveceği gibi, kıvrak çinilerin fark edilebilidği siyah beyaz formda ama bir farkla. Kitabın adı Kızıl Tanrıça'nın Destanı olunca kırmızı bir renkte sayfalarda arzı endam etmese olmazdı. Kırmızının dramatik kullanımı hikayenin ayrılmaz bir parçası olmasını sağlamış ve kırmızı olmadan bu hikaye de olmazdı dedirtmiştir. Hem ne demişler, kırmızı olsun üç kuruş pahalı olsun!

Çizgiromanlar genelde hikaye derinliği açısından edebiyatla haşır neşir olanlar için zayıf bulunmuştur. Ancak bu hikayede Kral Thallos'un faniliğe isyanı sözle anlatılamayacak derecede çizgilerle anlatılmış. Yok olacağını bilen çaresiz bir adam Kral Thallos ve çaresizliğini öfkesi ve gücüyle örtmeye çalışan birisi. Hikayeyi daha uzun tutsanız kendisi öleceği için tüm Dünya'yı ateşe atmaktan çekinmeyecek bir kişiliği olduğunu anlıyorsunuz. Önce kalıcılığını bir hanedan kurarak sağlamaya çalışmaya kadar veren ama ölümün ağırlığı ile faniliğinin farkında olup tek amacı sonsuz yaşam isteyen çaresiz bir adam Kral Thallos.

Sonya karakteri ise sanki bu hikayede ana konunun yanında ikincil bir konumda gibi. Ama içindeki acıyı ancak adalet sağlayarak hafifleten çelişki dolu biri. Bazılarının ölmemesi için bazılarını öldürmek bu çelişkinin ana kaynağı. Ama hayatın kendi çelişki dolu değil mi ki? Yediklerimizin hepsi canlı değil mi, Yaşamak için yemek zorunda değil miyiz? Gerçi yemek için yaşayanlar da var.

Sonya'nın bu hikayesi size farklı bir macera yaşatıyor ve bunu harika çizimler eşliğinde sunuyor. Beğenilmeyecek gibi değil.
Previous
Next Post »
Thanks for your comment